800 m² vol geur, kleur en herkenningspunten

Belevingstuin 

Blauwe, gele en rode vogelhuisjes aan een boom

Zorgvilla is volledig dementievriendelijk, ook onze tuin is met deze gedachte aangelegd. De tuin is een heerlijke plek om te zijn, te kijken naar alles wat groeit en te luisteren naar de vogels die fluiten. Het is een plek waar ruimte is om u rustig terug te trekken, maar waar u ook kunt beleven, bewegen en ontmoeten.

De belevingstuin

De belevingstuin van ruim 800 m² is ingericht als ontmoetingsplaats met een atmosfeer die herkenbaar en vertrouwd is. De ongeveer 100 jaar oude tuin heeft een grote metamorfose van de omgeving ondergaan zodat de zintuigen geprikkeld worden. Er zijn in Nederland een aantal belevingstuinen aangelegd en de ervaringen zijn ronduit positief. Een dergelijke tuin moet voldoen aan specifieke eisen. De tuin is veilig, er zijn dingen aan te raken en te ervaren, het heeft duidelijke vormen en structuren en het roept herinneringen op aan dingen van vroeger.

Onze belevingstuin kent verschillende onderdelen die de karakteristieke tuin vorm geven, zoals bijvoorbeeld plantvakken met groenten en verhoogde kruidenbakken. Door de geurende kruiden en bloemen en het gonzen van bijen en het fladderen van vlinders en insecten, wordt iedereen uitgenodigd om in de tuin te werken. Rondom zijn vogels druk bezig met bessen zoeken in de dichte beplanting en huppen telkens in en uit de vogelkastjes die aan de bomen hangen. Eén en al beleving!

 

Het hart van de tuin is open door een groot terras onder de oude beukenboom links van de ingang. Het is een plek voor spelletjes en activiteiten die het buiten zijn stimuleren. Daar omheen zijn borders gevuld met ouderwetse boerenbloemen in felle kleuren en heerlijke geuren. Hoog boven de borders uit, zien we fruitbomen en vormt een moestuin een belangrijk element in de zon. In de tuin kunnen bewoners en bezoekers elkaar ontmoeten en kan ieder zich vrij bewegen in een veilige omgeving.

Om de gehele tuin staan beukenhagen. Deze natuurlijke afscheiding geeft een zacht en natuurlijk karakter aan deze tuingrens en versterkt de lijnstructuren van de oude vesting. De gemiddelde hoogte is 120 cm, maar tussen de afzonderlijke appartementen is de heg 175 cm hoog voor de privacy van de bewoners. De belevingstuin biedt planten, groenten en kruiden die herinneren aan vroeger. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat als een tuin voldoende prikkeling biedt in de vorm van geuren, geluiden of beelden die aan te raken zijn, de toename van het ziektebeeld kan worden afgeremd. Tot slot biedt het vooral afleiding en ontspanning.