december 2023

Ome Jan & ik: een feestelijke sfeer

Ome Jan & ik

Een feestelijke sfeer

Het is weer bijna Kerstmis en dus zijn we bij Ome Jan helemaal in de ban van deze heerlijke feestdagen. Voor mij staat kerst in het teken van samen zijn met familie en veel en lekker eten. Vroeger stond mijn oma uren in de keuken om een groots kerstdiner voor ons te bereiden. In de kamer stond een grote boom vol lichtjes en ballen met daaronder een berg cadeautjes voor iedereen. Het hele huis was gevuld met warmte en gezelligheid. Zo’n familiegevoel, dat is eigenlijk niet te beschrijven. Dat gun je iedereen. Daarom wil ik dat ook graag creëren bij Ome Jan – want we zijn tenslotte één grote familie.

Koks Ronnie en Lilyan duiken de keuken in en zorgen voor een echte kerstmaaltijd, wij zorgen voor de rest. De zorgvilla wordt helemaal kerst- klaar gemaakt met sfeervolle decoraties en prachtig versierde bomen. Iedereen helpt mee en alles mag, je doet het nooit fout. Terwijl alle bomen worden opgezet en de lampjes en ballen erin worden gehangen, gaan de bewoners en ik aan de slag met de kerststukjes.

De kerstdrukte en feestelijke sfeer brengen herinneringen naar boven. Ik merk dat bij iedereen hier in huis, ze kunnen hier echt van genieten. Alleen Piet moet nog even wennen aan de boom die op de plek staat waar hij zijn rollator altijd neerzet. “Wat doet dat ding hier?” roept hij. Ik leg hem uit dat het bijna Kerstmis is. “Daar heb ik niets mee te maken”, zegt hij geïrriteerd. “Ik vind het onhandig!” We komen tot een compromis: de boom mag blijven staan, maar de rollator moet er pal naast gestald worden. De cadeautjes onder de boom hebben het zwaar te verduren, maar Piet is tevreden.

Met de cadeautjes onder de boom moeten we nog even wachten, maar van familieleden hebben we al iets heel leuks gekregen… kerstmutsen voor iedereen! Dit vrijgevige gebaar wordt met veel plezier ontvangen. Dat moeten we vastleggen – iedereen met zijn muts op, advocaatje erbij en lachen maar.  Vooral Kees maakt er een lolletje van en trekt er, tot hilariteit van de rest, allerlei gekke bekken bij. De bewoners stralen en hebben zoveel lol, en ik bedenk me dat dit is waar het om draait deze dagen, samen plezier maken. Het gevoel van Kerstmis zit ‘m niet alleen in die twee officiële feestdagen, maar in de hele decembermaand. De voorbereidingen naar kerst toe zijn al een feest op zich. Iedereen samen, net zoals vroeger bij mijn oma thuis. Dat blijft prachtig en dankbaar om te zien. Deze momenten koester ik dan ook enorm. En dan moet Kerstmis nog beginnen!

Lees hier ook de andere belevenissen van Daphne en Ome Jan

Foto van Daphne van Rooij

Over Daphne

Daphne de Rooij is activiteitenbegeleidster bij zorgvilla Ome Jan. In ‘Ome Jan & ik’ houdt Daphne je op de hoogte van het reilen en zeilen in onze zorgvilla. Wat maken de bewoners er allemaal mee, hoe ziet hun dag eruit, welke grote én kleine gebeurtenissen doen zich voor? In ‘Ome Jan & ik’ praat Daphne je steeds geheel op haar eigen wijze bij.

Laat een reactie achter
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties