Brabants Dagblad: Pauluskerk in Oss krijgt derde leven

Pauluskerk in Oss krijgt derde leven en wordt zorgcentrum met 45 appartementen voor dementerenden

OSS - Eerst een kerk, later een onderkomen voor kunstenaars en creatieve ondernemers en straks een woonplek voor 45 dementerenden. De voormalige Pauluskerk aan de Oude Litherweg in Oss wordt volgend jaar omgebouwd tot een zorgcentrum. De appartementen worden gebouwd op het kerkgebouw, dat daardoor van buiten vrijwel geheel intact blijft.

De Osse Pauluskerk krijgt een nieuw, derde leven. Volgend jaar krijgt het karakteristieke gebouw, dat in 1965 in gebruik werd genomen als kerk, een nieuwe bestemming. Het moet dan onderdak bieden aan 45 dementerende mensen in een gesloten omgeving met toegepaste zorg. De bewoners krijgen allemaal de beschikking over een eigen appartement – allemaal met een oppervlakte van tussen de 30 en 40 vierkante meter – met een badkamer, toilet en keuken.

De appartementen worden gerealiseerd bovenop het oorspronkelijke kerkgebouw. ,,De kerk en alles wat erbij hoort, blijft volledig intact. We zetten er alleen iets bovenop”, zegt projectontwikkelaar Paul Evers van Four-D in Eindhoven. De opbouw – gestut door poeren en een staalconstructie – met alle 45 appartementen krijgt drie verdiepingen, maar het wordt niet hoger dan de huidige toren die naast het gebouw staat. Het kruis dat op die toren staat, blijft behouden.

Four-D heeft het Eindhovense Sweco Architects ingeschakeld om de nieuwe bestemming vorm te geven. Op de begane grond van de voormalige kerk komen onder andere een gezamenlijk restaurant en een woon- en eetkamer voor alle bewoners van het gebouw. Ook is er een speciale ruimte voor dagbesteding voor de bewoners en andere geïnteresseerden. Daaromtrent is al contact gelegd met andere zorginstellingen in Oss.

Op de begane grond komen ook kantoren en ruimtes voor facilitaire zaken, zoals onder andere de keuken, schoonmaak en wasmachines. In het gebouw komen ook twee liften. In de voormalige pastorie – die iets apart staat van het kerkgebouw – komen vijf appartementen of aanleunwoningen. Nog besloten moet worden of ze te koop zijn of verhuurd worden.

De Paulus wordt eigenlijk geheel in het groen gezet. De kerktuin wordt bij de omgeving getrokken

Paul Evers, Projectontwikkelaar Four-D

Volgens Evers, die voor de ontwikkeling van de plannen nauw opgetrokken is met de inmiddels oud-eigenaar Frank Jansen, is er ook veel aandacht voor de directe omgeving van het gebouw. Daar heeft de landschapsarchitect Esther Kruit, al veelvuldig actief in het Oss, ontwerpen voor gemaakt. ,,De Paulus wordt eigenlijk geheel in het groen gezet. De kerktuin wordt bij de omgeving getrokken. Er komen terrassen, heggen, parkjes en veel bomen. Er gaan veel tegels verdwijnen en daar komt groen voor in de plaats”, aldus Jansen en Evers.

Voor de 24-uurs zorgverlening aan de bewoners is inmiddels door de projectontwikkelaar ook al een partij gevonden. Die gaat de organisatie Standby Zorg onder het motto ‘wonen bij de familie’ uitvoeren. Deze in Den Bosch gevestigde organisatie beschikt in Vught over de zorgvilla ‘Ome Jan’ en in het Drentse Zuidwolde over zorghuis ‘Tante Clasien’. Volgens Evers heeft de zorgorganisatie een vijftienjarig huurcontract getekend. ,,Dat geeft aan dat zij het project ook zien zitten.”

‘Een mooie volgende stap’

Volgens Evers van Four-D is er in Oss grote behoefte aan zorg voor dementerende mensen. ,,Er is in Oss een oplopend tekort aan zo’n duizend woningen voor deze sterk groeiende doelgroep. Wij denken dat er veel belangstelling zal zijn voor ons initiatief.” Inmiddels is de directe omgeving van de voormalige kerk al tijdens een informatiebijeenkomst op de hoogte gesteld van de plannen. Ook de gemeente is op de hoogte gesteld en enthousiast over de plannen. Binnenkort gaat de vergunningsaanvraag de deur uit, aldus Evers.

Four-D kocht het nu vrijwel geheel leegstaande pand – er woont nog een beheerder – van Ossenaar Frank Jansen. Die nam de in 2010 gesloten kerk in december 2012 over van de parochie en stelde De Paulus ter beschikking aan kunstenaars en andere creatieve ondernemers. Dat was van meet af aan een succes, aldus Jansen. ,,We hebben nog geen maand leegstand gehad.” In de hoogtijdagen hadden vijftien kunstenaars en zo’n acht bedrijven onderdak in de Paulus.

Omdat Jansen werd geconfronteerd met hoge energieprijzen en een mogelijk zeer kapitaalintensieve verbouwing, overwoog hij een andere bestemming voor het voormalige kerkgebouw, dat sinds 2011 op de gemeentelijke monumentenlijst staat. ,,Ik wilde in ieder geval voorkomen dat De Paulus plaats zou maken voor dure appartementen waarmee een ontwikkelaar veel geld zou gaan verdienen. Maar ik ben zeer enthousiast over deze plannen. Een mooie volgende stap voor dit gebouw.” De kunstenaars hebben inmiddels grotendeels een nieuw onderkomen gevonden in ChaOss aan de Linkensweg.

Dit artikel is te lezen op de site van Brabants Dagblad.

Zo ziet de paulus kerk in oss er op dit moment nog uit
Pauluskerk oss 1
Telefoon

Welkom bij De Familie

Maak kennis met Wonen bij De Familie. Vraag een brochure aan voor meer informatie of plan een rondleiding. Wij laten onze huizen graag persoonlijk aan u zien. 

Vraag een brochure aan