Menny – oprichtster en huidige directeur van Standby thuiszorg – vertelt u graag het verhaal achter Ome Jan en hoe de naam ‘Ome Jan’ tot stand is gekomen.
Aldus Menny: “Ome Jan was mijn peetoom. Hij was een ondernemer, een middenstander, zoals dat vroeger heette. Hij had een banketbakkerij in Delft en maakte de lekkerste dingen. Geen brood, maar luxe gebakjes en koekjes. Hij trouwde met tante Gon, die afkomstig was uit een slagersfamilie. Voor haar was de banketbakkerij een hele omschakeling: van woensdag gehaktdag, naar fijne, breekbare koekjes netjes inpakken. Ze wende hier snel aan en samen met ome Jan heeft ze met veel plezier de banketbakkerij bestierd. Echte Bourgondiërs waren het samen.
Totdat tante Gon ziek werd. Er kwam 24-uurszorg in huis en Ome Jan zorgde voor de gezelligheid: grote familie, veel bezoek en hij kookte voor iedereen. Ook de zorgverleners sloten gezellig aan. Tante Gon genoot hiervan. Na het overlijden van tante Gon stond ome Jan er alleen voor. Dit ging een tijdje goed, maar na verloop van tijd werd hij wat vergeetachtig. Er werd gestart met blokzorg (korte zorgmomenten) om structuur aan te brengen in zijn dag. Maar 24-uurszorg bleek onvermijdelijk: het dwaalgedrag kwam, argwaan kwam. We zijn toen op zoek gegaan naar een plek waar hij kleinschalig kon wonen, waar de ja-cultuur heerst en waar hij de regie in eigen handen kon houden. Kortom, een plek waar hij zichzelf kon blijven. En zo’n plek, die ik toen voor ogen had, wilde ik creëren. Zo is zorgvilla Ome Jan tot stand gekomen.”
Wilt u zorgvilla Ome Jan komen bekijken? Neem contact met ons op.