“Een huis vol gezelligheid, daar genoten mijn vrouw Gon en ik zo van. En van elkaar. Altijd samen hard gewerkt en daarna samen groots genieten. Totdat mijn lieve Gon na een ziekbed overleed en ik er alleen voor kwam te staan. Haar ineens te moeten missen – mijn liefde, mijn leven – was hartverscheurend.
Toch slaagde ik erin de draad weer op te pakken. Ach ja, na verloop van tijd vergat ik mijn sleutels wel eens of liet ik een pannetje soep opstaan. Maar wie heeft dat nou niet? En soms wist ik niet waar ik was, maar aan het eind van de dag zat ik gewoon weer thuis, in mijn vertrouwde stoel bij het raam. Aardige mensen kwamen bij me langs, maar wie dat waren…? En wat wilden ze van mij? Stukje bij beetje raakte ik letterlijk en figuurlijk de weg kwijt.
Mijn nichtje Menny maakte zich zorgen. Zij kan het weten, haar bedrijf Standby Zorg is gespecialiseerd in het bieden van passende zorg voor mensen zoals ik. Ze bracht me naar mijn nieuwe thuis in een heerlijk huis. Een warme, liefdevolle plek waar ik tot in de puntjes werd verzorgd, maar toch de regie in handen hield. Waar ik wel begeleid, maar nog steeds zelfstandig woonde. Omringd door lieve mensen en mijn eigen spullen, met de foto van Gon aan de muur en mijn vertrouwde stoel bij het raam. Een plek waar ik mezelf kon blijven. Al meer dan twintig jaar staat Menny Landman aan het roer van Standby Zorg. Deze thuiszorgorganisatie is gespecialiseerd in complexe zorg; van terminale zorg tot 24-uurszorg of intensieve zorg bij dementie. Wonen bij de Familie is onderdeel van deze organisatie.
“Ik was dol op mijn bourgondische ome Jan en tante Gon. Bij hen was het altijd een zoete inval. Ook toen mijn tante ziek werd en er 24-uurszorg in huis kwam, bleef ome Jan voor die gezelligheid zorgen. Hij kookte voor iedereen en niet alleen vrienden en familie, ook het zorgpersoneel schoof ’s avonds mee aan. Tante Gon genoot hiervan. Na haar overlijden moest mijn oom alleen verder en dit ging een tijdje goed. Maar na verloop van tijd werd hij vergeetachtig en al snel werd 24-uurszorg onvermijdelijk. We zijn toen op zoek gegaan naar een plek waar hij kleinschalig kon wonen, waar de ja-cultuur heerste en hij de regie in handen kon houden. Kortom, een plek waar hij zichzelf kon blijven. En zo’n plek, die ik toen voor ogen had, wilde ik zelf ook creëren. Zo is zorgvilla Ome Jan tot stand gekomen.”
Wilt u bij Ome Jan binnenkijken? Neem contact met ons op.